Hopp til innhold
| Solskinnshistorier

Aldri mer inaktiv med sittesykkelen Scorpion fs 26

Svein Henriksen (49) fra Trondheim følte seg syk, kastet opp og var sengeliggende i fem uker før han ble innlagt på sykehus. Etter tre dager med undersøkelser kunne ikke legene finne noe feil med ham.

Svein Henriksen med landskap i bakgrunn

Til slutt tok de en MR, og fant de ikke noe der skulle de sende ham hjem. «Det skal godt gjøres å ikke finne noe rart i det hodet her», tenkte Svein spøkefullt mens legen lo. Ti minutter etter undersøkelsen kom legen tilbake og måtte innrømme at Svein hadde rett; han hadde MS – Multipel Sklerose.

Hva er MS?

Multippel sklerose (MS) er en kronisk betennelsessykdom der kroppens eget immunsystem angriper vev i hjernen og ryggmargen. Kort forklart gjør sykdommen at nervesignalene fra hjernen og ut til forskjellige deler av kroppen forsinkes eller ikke når frem. MS viser seg i form av anfall. Personer med MS kan oppleve symptomer som synsforstyrrelser, kraftsvekkelser i arm eller bein, balanseproblemer, nedsatt arbeidsevne og tretthet og endret hudfølelse. Sykdommens forløp og symptomer er forskjellige fra person til person. Noen opplever anfall/symptomer bare én gang, så går symptomene tilbake. Andre kan etter år med sykdommen bli sterkt funksjonshemmede.

Kilde: https://www.ms.no/fakta-om-ms/hva-er-ms/introduksjon-til-ms

Burde skjønt det

I etterkant skjønner Svein at sykdomsforløpet begynte for lenge siden, for formen har ikke vært på topp, men han har ignorert symptomene. Da han fikk diagnosen for 2,5 år siden kunne han reagert kraftig, men tok beskjeden med knusende ro.

«Det var sånn beskjeden var, og var ikke noe å gjøre noe med, så jeg tok det rimelig greit. Det er ikke noe grunn til å deppe over ting man ikke kan gjøre noe med, så dette går fint», forteller han modig.

Selv om han er standhaftig har sykdommen utviklet seg raskt. Da han fikk diagnosen jobbet han som tømrer. Svein har hatt fysisk krevende jobber hele sitt liv og vært i god form. I dag kan han knapt gå og har blitt ufør.

Hobbysnekker

I kjelleren i huset på Inderøy har Svein laget et lite snekkerverksted.

«Der pusler jeg når jeg er i form til det. Jeg lager kniver, klokker og møbler. Det er langtidsprosjekter fordi jeg fort kan være i dårlig form i en uke av gangen. Noen ganger holder jeg på i en halvtime, og så orker jeg ikke mer. Det er moro å ha noe å fikle med», forteller handymannen.

Bord
Kniv
Klokke

Ny sykkel – ny tilværelse

«Og så sykler jeg, da!», smiler han bredt.

Det har vært vanskelig å komme i aktivitet siden han fikk diagnosen. Sykling var utelukket grunnet spasmer, smerter og redusert balanse og styrke.

«Det var så herlig å få sykkelen og endelig komme seg ut og bruke kroppen!»

Sykkelen har vært et stort høydepunkt for Svein. Han fikk prøve Scorpion fs 26 for første gang på Kastvolden sommeren 2019. Der møtte han BanoLifes fagkonsulent Stein Taraldsen som lot ham prøve sykkelen. «Sånn skulle jeg bare ha!», ler Svein. Han søkte om sykkelen via NAV og fikk den levert et par måneder senere. «Med den motoren, det giret og det systemet som er på den så er den helt fantastisk! Jeg sykler flere mil i uken, aller helst susende bortover gruslagte stier», forteller en nyfrelst syklist. Hans største ønske nå er et ekstra batteri så han kan komme enda lenger på turene sine.

Han har ikke bare blitt sterkere i beina og fått bedre kondisjon av syklingen;

«Formen generelt har blitt mye bedre etter at jeg kom meg i aktivitet igjen. Det er enklere å gjøre vanlige hverdagslige ting og jeg merker mindre til diagnosen med tanke på smerter i beina og mye annet. Hele meg fungerer bedre etter at jeg begynte å trene på sykkel. Det å komme seg ut på landeveien og bruke kroppen gir en helt annen effekt enn å for eksempel gå til behandling hos fysioterapeut».

Han trener hardt og har en konkurranse med seg selv der det er om å gjøre å alltid sykle i over 25 km/t slik at motoren ikke hjelper til. Han trives aller best når han sykler på smale stier i full fart uten biler og trafikk.

Jeger i «beltevogn»

Svein har tatt ut tre hjorter bare denne sesongen og er en ihuga jeger. Han er stadig på skytebanen med riflen sin og har god treffsikkerhet. Med en god rullestol litt utenom det vanlige er det fullt mulig å jakte storvilt både alene og med jaktlaget. Det eneste han trenger bistand med på jakt er å ha noen parat på telefonen som kan håndtere hjorten han har skutt. I jaktlaget fungerer han som hvilket som helst annen jeger og stortrives med å fortsatt kunne jakte.

Koronatiden

Under pandemien må Svein holde seg for seg selv fordi medisinene han tar svekker immunforsvaret. «Jeg trives heldigvis i mitt eget selskap, og så kommer man jo langt med en datamaskin!».

Fremtiden

Det er vanskelig å si hva fremtiden vil bringe. I dag får Svein en medisin som ser ut til å fungere, men den har det han kaller en p-pillestil; «Du bruker dem i håp om å ikke få flere (skader), men de du eventuelt allerede har fått, de forsvinner ikke, og det er heller ikke noe garanti for at de man har allerede har fått kan utvikle seg og bli større». Medisinen kan imidlertid bremse prosessen og forhåpentligvis sørge for at Svein ikke blir mye verre. «Jeg har på følelsen at det fungerer bra selv om svarene fra nevrologene er tvetydige, de kan ikke garantere noe», forteller optimisten. Han innrømmer også at han burde tatt kontakt med legen sin tidligere da han oppdaget symptomer.

Når jeg spør hva Svein ønsker seg for fremtiden sier han at «Jeg håper at jeg kan fortsette akkurat sånn jeg gjør nå. Jeg begynner å få ting rimelig på stell nå som sykkelen gir meg muligheten til å komme ut og bruke kroppen. Tilværelsen ble plutselig adskillig mye bedre da jeg fikk den».

Skryter sittesykkelen Scorpion opp i skyene

Svein stortrives med å bruke fritiden på å sykle på småveier og stier med en fulldempet sykkel, – «Det er jo så morsomt og behagelig!».

Videre fortsetter han: «Jeg har vært på steder der folk sier at ikke går an å sykle fordi det er for bratt og ulendt. De som sykler på vanlig sykkel har da måttet gå av sykkelen mens jeg har kommet opp, så sykkelen leverer over all forventning».

For spesielt interesserte så har Svein et lukket mekanisk girsystem fra Rohloff med en Shimano Steps E8000 motor. «Det er en helt fantastisk pakke og jeg er strålende fornøyd. Denne sykkelen er helt super!».

Han har ikke hatt sykkelen i mer enn et par måneder, men har allerede syklet rundt 150 mil. Turen rundt Ytterøya er spesielt populær sammen med andre lokale ruter.

«Jeg synes sykkelen er helt fantastisk, har ikke noe mer å legge til». Svein

En av Svein sine fine sykkelturer:

Synnøve og Beate sitter på kafe. De ser på hverandre og Beate ler. Synnøve sitter i en elektrisk rullestol. Hun har på seg beige klær, og har veska i fanget. Beate er kledd i sort, fra topp til tå.

24.04.2023 | Nyttig informasjon

Sammenleggbare elektriske rullestoler

Les mer

Sophie sitter i et Hero XL bakovervendt spesialtilpasset bilsete.

27.05.2024 | Inspirasjon

Når skal man velge et spesialtilpasset bilsete?

Les mer

På promenade-tur med rullatoren Rollz Motion Electric

04.06.2024 | Nyttig informasjon

Rullatorer – slik velger du den rette for dine behov

Les mer

Familie på gåtur med hunden og datteren på 8 år. De Datteren på 8 år sitter i en vogn, mens hunden går ved siden av.

24.05.2024 | Nyttig informasjon

Sammenleggbare elektriske vogner

Les mer

05.02.2024 | Nyttig informasjon

J. Honoré Care endrer navn til Bano Life

Les mer