Hopp til innhold
| Nyttig informasjon

Hvorfor to hjul foran på trehjulssykler?

To hjul foran på trehjulssykler gir økt stabilitet, bedre balanse og kontroll over sykkelen og du bruker mindre krefter på å styre sykkelen.

Utsnitt av hjulene på en trehjulssykkel med to hjul fremme

Vi har flere sykler i sortimentet med to hjul foran, både Viktor Power, Viktoria Power og Scorpion syklene. Disse syklene gir deg som bruker bedre kontroll når du sykler samtidig som de er tryggere og mer stabile å sykle på. Mange som ikke mestrer en vanlig trehjulssykkel mestrer gjerne en trehjulssykkel med to hjul foran.

Fordelene med en trehjulssykkel med to hjul foran

Det er mange fordeler med sykler med to hjul foran. To hjul foran gir deg full kontroll over trehjulssykkelen sin bredde, og du slipper og hele tiden måtte se deg bakover når du sykler på smale veier, fortau og skal passere trange partier. Du får økt stabilitet og en mer avslappet styrekontroll. I tillegg så spinner hjulene mindre i terrenget.

Produktansvarlig Mads Randem går over fordelene med to hjul foran på trehjulssykler.
Produktansvarlig Mads Randem går over fordelene med to hjul foran på liggsykler.

Full kontroll over trehjulssykkelen

Den viktigste årsaken til hvorfor man bør velge en sykkel med to hjul foran er at man til enhver tid har full kontroll over sykkelens bredde. Sykler man for eksempel på et fortau nær kanten mot veien, er det fort gjort at et hjul havner utenfor kanten dersom det er bak på sykkelen og man ikke ser det. Med to hjul foran slipper du å orientere deg bakover når du sykler. Det er også fordelaktig å se hele sykkelens bredde dersom man skal passere et trangt parti. Med to hjul foran risikerer man ikke å sykle halvveis inn i åpningen for så å oppdage at det ikke går.

To hjul foran gir god oversikt bakover.
To hjul foran langs fortauskanter

Økt stabilitet med to hjul fremme

Så lenge du sykler fremover vil alltid tyngdepunktet flyttes framover og forbi kroppen din. Det vil altså si; med to hjul fremme skyves tyngdepunktet fram mot akslingen mellom de to framhjulene som er med på å stabilisere sykkelen. Har du to hjul bak forsvinner tyngden fram da også, men da vekk fra stabiliseringspunktet.

Avslappet styrekontroll

Med avslappet styrekontroll menes at du slipper å bruke mye krefter på å holde fast i styret (styrehendlene) for at sykkelen skal «gå der du vil». Ved ett hjul foran får du en mer flakkende og vinglete styrekontroll og du må bruke mer krefter på å styre sykkelen.

Enhåndsbrukere – to hjul foran er klart best

For enhåndsbrukere egner to hjul foran seg klart best. For eksempel om du har vært slagrammet og kun har funksjon i en hånd. Med to hjul foran får du en avslappet styrekontroll da to hjul foran sørger for at sykkelen blir meget retningsstabil. Et enslig styrehjul foran oppfører seg mer aggressivt og krever et mer håndfast grep om styret.

Hjulene på trehjulssykkelen spinner mindre når du har to hjul foran

To hjul foran gjør at du ikke får et enslig framhjul som spinner fordi det ikke får marktrykk. Med to hjul fremme flyttes drivhjulet bak, og med seteposisjon og demping så får du marktrykket på bakhjulet og du hindrer spinning.

Lene sykler på sittesykkelen Scorpion på en grusvei i skogen. Hun smiler med solbriller på.

16.09.2021 | Nyttig informasjon

Prisforhandlede sykler med NAV

Les mer

Eldre dame sykler på trehjulssykkelen sin på brygga i Skien. Sola skinner og hun ser utover mot vannet.

16.09.2021 | Inspirasjon

Trehjulssykler for voksne

Les mer

Eldre dame sykler på trehjulssykkelen sin på brygga i Skien. Sola skinner og hun ser utover mot vannet.

16.09.2021 | Nyttig informasjon

Trehjulssykkel for deg med redusert balanse

Les mer