Hvorfor får vi dårlig balanse når vi blir eldre?
En av grunnene er at nervene på undersiden av føttene våre ikke lenger reagerer like kjapt. Disse nervene fungerer som et måleapparat og reagerer på trykk, skjevheter og liknende. De sender beskjeder til hjernen slik at vi kan tilpasse oss og holde balansen. Balansesenteret i hjernen og ørene virker også tregere enn når vi er unge.
Redsel reduserer funksjonsdyktigheten
Når man har dårlig balanse opplever man gjerne å falle, og når man har gjort det én gang blir man gjerne redd for at det skal skje igjen. Det fører igjen til at vi beveger oss mindre i frykt for fall og dermed blir mindre aktive som igjen gir enda dårligere balanse. Bedre balanse gir økt funksjonsdyktighet og dermed økt selvstendighet og bedre livskvalitet. Det kan derfor lønne seg å være aktiv og trene balanse for eldre.
Les mer i innlegget Balansetrening for eldre – nøkkelen er aktivitet.
Aktivitet forlenger livet
Fysisk aktive eldre lever lengst, det er forskningen helt klar på. Aktivitet og trening styrker både muskler og skjelett og kan forebygge beinskjørhet. Det styrker også vitale organer, samtidig som balansetrening forhindrer fall og dermed dødelige skader.
Les mer i innlegget Fysisk aktivitet for eldre – trening forlenger livet.
Sykling med redusert balanse
Sykling er en super aktivitet for alle mennesker uansett alder og funksjonsnivå. For eldre kan sykling bidra positivt på alle måter og styrke musklene, skjelettet, organene og balansen, og på den måten gi økt livskvalitet. Det vil også gi frisk luft, endorfiner og mestring, hvilket gjør oss glade. Kan man ikke kjøre bil kan sykkelen også være et ypperlig transportmiddel.
Men det er ikke så lett å sykle når man har dårlig balanse. Derfor slutter mange å sykle når de blir eldre. Det er synd å gå glipp av en så flott aktivitet, noe man også kan unngå ved hjelp av en trehjulssykkel for voksne.
Les mer i innlegget Trehjulssykler for voksne.
Det finnes nemlig en rekke spesialsykler for mennesker med ulike typer utfordringer, enten man er lam i beina, bare litt redusert balanse, mangler et bein eller funksjon i et bein eller hva enn det måtte være. Vi i Bano Life kan tilpasse sykler til alles behov uansett alder og funksjon.
Løsningen er en trehjulssykkel for voksne
Mange eldre med redusert balanse vil nyte godt av en ganske enkel sykkel med tre hjul. Viktor og Viktoria er sykler med to hjul foran og et bak. Grunnen til at trehjulssyklene har to hjul foran i stedet for bak er blant annet at man på den måten alltid har oversikt over sykkelens bredde og ikke risikerer at et bakhjul kommer utenfor fortauskanten, for eksempel.
Syklene har innebygd krengning som gjør at de «legger seg» i svingene slik som vanlige tohjulssykler gjør, dermed kjennes det nesten ut som om man sykler på vanlig sykkel. Nevneverdig er det også at disse syklene fås med hjelpemotor slik at man kan få så mye eller lite hjelp man ønsker i bakker og på flater. Hjelpemotoren gjør sykkelturen til en lek. Dersom man vil gå av sykkelen og trille i oppoverbakker har trehjulssyklene Viktor og Viktoria en «Walk by assistant» som skyver sykkelen opp bakkene for deg mens du går ved siden av. På den måten trenger du ikke å bruke annen kraft enn å holde på sykkelen mens du går.
Syklene har også parkeringsbrems som gjør at de står helt i ro når man går av og på, hvilket kan være avgjørende når man har redusert balanse og bevegelighet. Syklene har en innstegsplate som gjør det enklere å komme seg på og av, og denne sitter lavt slik at man enkelt får beinet over på riktig side.
Hvordan få innvilget en trehjulssykkel for voksne fra NAV?
En trehjulssykkel for voksne er et aktivitetshjelpemiddel. Et aktivitetshjelpemiddel beskrives slik av NAV: Aktivitetshjelpemidler kan gis til personer med nedsatt funksjonsevne for at de skal kunne delta i fysisk aktivitet. Aktivitetshjelpemidler er hjelpemidler som er spesielt utviklet for personer med nedsatt funksjonsevne skal kunne delta i fysisk aktivitet. Du kan få stønad til å bedrive aktivitet alene eller sammen med andre.
Les mer om aktivitetshjelpemidler på nav.no.
Dersom du føler at du har behov for et aktivitetshjelpemiddel og oppfyller kravene over, kan du ha rett på det. Det er din fysio- eller ergoterapeut som hjelper deg med anskaffelsen ved å søke hos NAV. I noen tilfeller kan man også ha rett på en sykkel som et forflytningshjelpemiddel. Vi har skrevet mer utdypende om aktivitetshjelpemidler og dine rettigheter i egne artikler. Se lenger ned eller trykk på lenken i dette avsnittet for å lese mer.
Ta kontakt med terapeuten din for å få hjelp til å søke. Har du ikke en terapeut per dags dato bør du ta kontakt med en kommunal fysioterapeut eller ergoterapeut, disse kan søke for deg. Kontaktinformasjon finner du som oftest på din kommunes nettsider. Du kan også lese mer i innlegget «Hvordan får jeg en kommunal fysioterapeut eller ergoterapeut? Fastlegen hjelper også til med en slik søknad. Du kan også kontakte oss i Bano Life dersom du lurer på noe angående søknadsprosessen, så hjelper vi så godt vi kan.
Søknadstips:
- Redusert balanse, gjerne i kombinasjon med redusert styrke, vil være en god grunn for innvilgelse. Merk at behovet må være varig.
- Det kan nevnes at mennesker med dårlig balanse ofte mister muligheten til å være aktive, og at en spesialsykkel på den måten er en ypperlig aktivitetsmulighet.
- En sykkel med hjelpemotor er supert for eldre med svekket muskulatur. Motoren kan gjøre det mulig å sykle og å være aktiv.
- Det kan være lurt å nevne at redusert balanse øker fallfaren og gir høyere risiko for skader, spesielt for eldre.
- Gjør grundig rede for hvorfor man ikke kan benytte en sykkel fra vanlig handel (en vanlig tohjulssykkel).
- Brukerens behov må beskrives i detalj. Merk at vedtakspersonell ikke alltid har helsefaglig bakgrunn. Derfor kan det være lurt å unngå fagterminologi fra fysio- eller ergoterapeuter.
- Mange eldre kan ikke lenger kjøre bil og har problemer med å forflytte seg over lengre avstander. I det tilfellet kan være aktuelt å søke om sykkel som et forflytningshjelpemiddel.