I dette innlegget går vi igjennom hva som er lurt å huske på når du skal ta heis med sitski, både når det gjelder egenkjørt sitski og ledsagerstyrt sitski. La oss begynne med at det er lov å «snike» litt i køen når du skal ta heis med sitski. Det vil si at i de fleste skianlegg bruker sitski-kjørere (egenkjørt og ledsagerkjørt) det vi kaller skiskoleinngangen ved heisen. Man trenger altså ikke å komme seg gjennom heiskortsensoren og porten som slipper deg ut til selve heisen, rett og slett fordi det blir trangt og kronglete. I verste fall kan sitskien sette seg fast. Kjør derfor på utsiden av nettet og vent rett ved siden av heisen til heisoperatøren vinker deg inn.
Skålheis/tallerkenheis/koppheis
Kjært barn har mange navn! Er du nybegynner på sitski starter du med denne heisen. Kjør rett til heisen uten å stake deg gjennom køsystemet. Still deg der heisen kommer forbi og stå med sitskien slik at skien peker den veien heisen går (oppover i fartsretning).
Når du skal gå på heisen med egenkjørt sitski holder du den ene krykkeskien i bakken for å holde balansen. Den andre armen bruker du til å holde opp heissnoren på sitskien (den som skal festes til tallerkenen). I det heisen kommer forbi hekter du snoren på enten fra oversiden eller undersiden. Når du har hektet den på sørger du for at den er helt innpå tallerkenen og har strammet seg, før du slipper. I det du har sluppet heisen kan du sette den andre krykkeskien ned i bakken og nyte turen opp bakken. Å ta heis med ledsagerstyrt sitski fungerer på nesten samme måte, men du lar heisopperatøren hekte heisen på sitskien. Du som ledsager står bak!
Tips for nybegynnere
Heisoperatøren er ofte behjelpelig med å hekte heisstroppen på tallerkenen for deg når du holder den opp. Det kan være kjekt særlig i starten. På denne måten kan du konsentrere deg kun om deg selv og sitskien, som i begynnelsen ofte er mer enn nok. Ikke alle heisoperatører har erfaring med sitski, så ta gjerne turen bort og snakk med han/henne før du skal kjøre heisen første gangen. Kan de ikke prosedyren fra før kan du gjerne tilby deg å lære dem det. Husk at du også kan be dem om å senke farten på heisen dersom du føler behov for det, det er det nemlig fullt mulig å gjøre.
På de første turene kan det være godt å ha med en ledsager i heisen. Vedkommende står da bak deg, holder seg fast i sitskien med en ski på hver side og holder balansen for dere.
Ryggstøtten på sitskien kan slakkes og strammes for å gi en bedre sittestilling. For nybegynnere og i bratte heistraséer kan det være slitsomt å holde overkroppen oppe, da hjelper det å stramme ryggstøtten. I begynnelsen, når du har med deg en ledsager, kan vedkommende gjøre det meste for deg slik at du kan slakke opp litt og bruke tiden i heisen til å hvile.
Hvordan komme seg av skålheis/tallerkenheis/koppheis med sitski
Når dere skal av heisen er det viktig å vente til både sitskien, og ledsager er på flatmark eller i nedoverbakke. Rykk i tauet til heisutløseren/stroppen, så er du løs. Sving deretter bort fra avstigningsområdet. På toppen av alle heiser er det en nødstopp-knapp. Første gang du tar heis alene, kan det føles tryggere å ha noen som står og venter ved nødstoppet. I tilfelle du skulle ha problemer med å hekte av stroppen (selv om det er lite sannsynlig). Alle heiser har en sikkerhetssnor som automatisk stopper heisen dersom du ikke kommer deg av og kjører for langt. Det er altså ikke mulig å bli sittende fast i heisen og bli med den ned bakken igjen.
T-krok
T-kroken fungerer nesten helt likt som tallerkenheisen. Stå med skien i heisens fartsretning og hold opp heissnoren på sitskien med den ene armen mens du holder balansen med den andre krykkeskien. Hekt snoren inn på én av sidene av T-en selv eller få heisoperatøren til å tre den innpå for deg slik som beskrevet over. Pass på at heissnoren din kommer langt nok inn på T-kroken og er stram før du eller heisoperatøren slipper. Da sitter du godt fast og kan nyte turen alene, sammen med en venn på andre siden av T-en eller en ledsager bak deg, helt til du følger samme prosedyre som med tallerkenheisen når du kommer til toppen. Når du er på flatmark trekker du i heisutløseren og svinger til siden.
Stolheis
Sitskien har en egen utløser som gjør det mulig å heve sitskiens sete, før man kan sette seg ned på heisen. I høy posisjon kommer du over stolheisens sete og det er mulig å «sette seg» i stolheissetet når heisen kommer. Øv et par ganger på flatmark på å bruke utløseren, komme opp i utgangsstillingen og sette deg ned igjen før du prøver stolheis for første gang. Be gjerne heisvakten om å senke farten ved på- og avstigning.
«Snik» i køen som vanlig og kjør inn foran stolheisen når heisoperatøren gir tegn til det. Stå med sitskien i fartsretning. Sitskien har en utløser under setet som lar deg heve setet. Løs ut og løft deg opp med krykkeskiene. Nå er setet ditt høyere enn stolheisen og du kan la heisen komme inn under baken din. Når heisen kommer kan du dermed “sette deg” i setet. Merk at det er mest hensiktsmessig å sette deg mellom to seter (på midten) i stolheisen slik at fotbøylen på stolheisen ikke kommer i konflikt med sitskien og sikkerhetsbøylen kommer helt ned. Det er ikke alle heiser dette er mulig på, da kan du sitte midt på et vanlig sete. Vri litt på sitskien, så kommer bøylen på plass. Skien til en sitski går under fotstøtten til stolheisen.
Når bøylen er på plass kan du sitte der og nyte utsikten sammen med gjengen din til du skal av igjen.
Når du skal av heisen løftes sikkerhetsbøylen som vanlig. Beveg deg raskt fremover med overkroppen slik at både skiene og krykkeskiene kommer i kontakt med bakken og rumpa slipper taket i stolheisen. Få gjerne en dytt bak fra en venn. Deretter kan du skli eller stake deg bort fra heisen. Husk å sette tilbake utløseren på sitskien før du kjører slik at du ikke havner i stående posisjon midt i bakken.