Hopp til innhold
| Nyttig informasjon

Demping på liggesykkel – er det no’ vits?

Demping på sykkelen er helt avgjørende for en god sykkelopplevelse for veldig mange. Det er mange fordeler med en dempet sykkel. Uansett om det er en tohjulssykkel eller en sittesykkel.

Utsnitt av demperen og hjulet til sittesykkelen Scorpion

Når vi snakker om dempere på tohjulssykler er det oftest snakk om demper i gaffelen foran på sykkelen. Den tar imot ujevnheter i terrenget for å kunne «flyte» bedre på og med underlaget og gjøre opplevelsen mer behagelig. Demperen tar imot støt for armer, skuldre, hodet, nakken og ryggen. Demping på en liggesykkel fungerer derimot litt annerledes.

Hva med demping på liggesykler?

En liggesykkel med tre hjul er konstruert annerledes enn en tohjulsykkel. Syklisten sitter på et sete uten direkte belastning på verken armer, skuldre eller nakke. Hva er da vitsen med demping? Demping på liggesykler foregår litt annerledes enn demping på en vanlig tohjulssykkel, men er fortsatt like viktig.

Produktansvarlig Mads Randem går igjennom hvordan demperen fungerer på sittesykkelen Scorpion fs.

Vibrasjoner i veibanen

Demping er helt avgjørende for en god sykkelopplevelse også med liggesykkel. I ulendt terreng vil ujevnheter i underlaget overføres gjennom rammen og forplante seg i syklistens rygg og nakke. Vibrasjoner fra veibanen virker inn på hele kroppen og kan føre til tretthet i musklene, samt smerter i rygg, nakke og skuldre. Hvis syklisten i tillegg har problemer med spasmer/ufrivillige bevegelser, vil spasmene kunne trigges av slag.

Dekkenes dempefunksjon

Det er viktig å sørge for å ha riktige dekk med riktig dekktrykk ettersom deres hardhet også har innflytelse på vibrasjonene fra veibanen. Et lavt trykk gir mykere dekk som absorberer en del støt når man sykler på ujevnt underlag. Dekktrykk er imidlertid ikke tilstrekkelig vibrasjonsdempende for alle. Slag og støt fra underlaget kan være svært ubehagelig for mange, og forverre eventuelle rygg- eller nakkeplager. Dermed er det helt nødvendig med god demping på liggesykler.

Økt komfort og sikkerhet

En støtdempet sykkel gir ikke bare økt komfort, men også bedre og sikrere kjøreegenskaper enn på en udempet sykkel. Når et dempet hjul spretter på ujevnt underlag får det raskere kontakt med underlaget igjen, og gjenoppretter styring og kontroll.

Hvordan bør man sitte?

Sykling er en utmerket kardiovaskulær aktivitet, men er samtidig en statisk aktivitet for nakke og rygg. Det er derfor viktig at sykkelen passer utøverens funksjonsnivå og er riktig innstilt. Sittestillingen bør være avslappet. Kneet, eller albuen for håndsyklister, bør ha en lett bøy når pedalen er i nederste/fremste posisjon. Denne bøyen gjør at syklisten produserer mer kraft og at leddet belastes mindre enn om kneet/albuen er helt utstrakt.

Dame og mann på sykkeltur med sittesykler til et tjern

16.09.2021 | Nyttig informasjon

Aktivitetshjelpemidler – kjenner du rettighetene dine?

Les mer

Illustrasjon forsidebilde hjelpemiddel

04.10.2021 | Nyttig informasjon

Søke om et hjelpemiddel via NAV eller kjøpe selv?

Les mer

To voksne, en mann og en eldre dame sykler på en side-by-side Orthros tandemsykkel. De ser på hverandre og smiler. Ved siden av de er det en dam og noen blokker.

03.04.2024 | Nyttig informasjon

Prisforhandlede sykler med NAV

Les mer