Kan man ikke sykle på en vanlig tohjulssykkel på grunn av sykdom, problemer med balanse og/eller bevegelighet eller annet, er en trehjulssykkel for voksne et godt og trygt alternativ. Det finnes vanlige, tradisjonelle trehjulssykler med to hjul bak, men det mange ikke vet er at det finnes en rekke andre alternativer som er utformet på mange ulike måter. Det finnes en sykkel for enhver. Syklene kan også spesialtilpasses med ulike typer støtter, fikseringer, pedaler, seter og mye annet.
For å finne den beste løsningen er det nyttig å forhøre seg med andre i samme situasjon og flere leverandører. Det er lurt å prøve noen alternativer og finne ut hvilken som føles mest riktig for deg. Disse syklene kan man også ofte få innvilget av NAV, enten som et aktivitetshjelpemiddel eller som et forflytningshjelpemiddel. Vi kommer tilbake til dette lenger ned i artikkelen.
Tradisjonell trehjulssykkel med to hjul bak og ett i front – høy sittestilling
Den tradisjonelle sykkelen med tre hjul er en sykkel med to hjul bak og ett forhjul. Syklisten sitter ganske likt som på en tohjulssykkel. Pedalene sitter rett under deg og setet sitter relativt høyt. Personer som har syklet på to hjul tidligere vil oppleve krengningen som den største forskjellen ved en tradisjonell trehjulssykkel. Den lener seg ikke i svingen og det vil kunne ta litt tid å bli vant med sykkelen.
City trehjulssykkel
Er du ute etter en vanlig trehjulssykkel er City et godt alternativ. Denne sykkelen er også på rammeavtale med NAV.
City trehjulssykkelen har justerbart sete og styre, samt lavt tyngdepunkt for stabilitet. Den er enkel å manøvrere, har god demping og gir en behagelig sykkeltur.
Trehjulssykler med to hjul foran og ett bakhjul
Trehjulssykler med to hjul foran er sykler som gir bedre stabilitet og trygghet til den som sykler. To hjul foran gjør at man til enhver tid har full kontroll på sykkelens bredde og en slipper å risikere at et hjul forsvinner utenfor en fortauskant. To hjul foran gjør det også enkelt å passere smalere partier, da man hele tiden har full kontroll over bredden på sykkelen. Flere varianter av disse trehjulssyklene for voksne krenger slik som en vanlig tohjulssykkel og “legger seg” i svingen. Det føles ganske likt som å sykle på en tohjulssykkel, samtidig som man føler seg trygg og stabil.
Vårt utvalg for voksne inkluderer Viktoria Power og Viktor Power, begge elektriske sykler med to hjul foran og ett bakhjul. De to modellene er identiske, men Viktor Power er en størrelse større enn Viktoria Power. Utforsk mer om hver sykkel ved å klikke på lenkene nedenfor.
Andre typer sykler med tre hjul for voksne
Det finnes en rekke andre typer trehjulssykler for voksne. Bland disse finner du trehjulssykler med dreibart sete, sitte- og liggesykler og håndsykler. Dette er sykler hvor setene gir enda bedre komfort enn sykler som har et normalt sykkelsete.
Hvordan anskaffe en trehjulssykkel for voksne?
Hvordan får man egentlig tak i en trehjulssykkel for voksne som ikke finnes i en vanlig sportsbutikk?
1. juli 2014 ble “AKT26” iverksatt. AKT26 er ordningen for aktivitetshjelpemidler til de over 26 år. Er du over 26 år havner du innenfor denne ordningen, uansett om du er 26 eller 100 år. Det vil si at du kan få aktivitetshjelpemidler gjennom NAV. Vi har skrevet mer om prosessen og hvordan man går frem i artikkelen Aktivitetshjelpemidler – kjenner du rettighetene dine? Det kan være lurt å sette seg litt inn i ordningen slik at man kjenner rettighetene sine. Du kan også kontakte oss, om du heller vil det. Så veileder vi deg videre i prosessen.
Noen har også rett på en sykkel som et forflytningshjelpemiddel. De som ikke lenger har bil eller elektrisk rullestol kan ha rett på dette. Fordelen med å søke om sykkel som forflytningshjelpemiddel er at man da slipper egenandelen.
Det er også slik at en del sykler er prisforhandlet med NAV, mens andre ikke er det. Når hjelpemidler er prisforhandlet (på rammeavtale) er det NAVs foretrukne produkter. Du kan også lese mer om prisforhandlede sykler i Hjelpemiddeldatabasen. Kontakt oss eller NAV for veiledning og spørsmål.