Hopp til innhold
| Fagartikler, Nyttig informasjon

Når bør man velge en håndsykkel?

Håndsykkelen CompCC på skogsvei

Håndsykler er en type sykkel der du bruker armene for å skape kraft til å komme deg fremover. De er stabile, solide og har god fremkommelighet. 

Er du ute etter en sykkel hvor du ikke trenger å bruke beina for å komme deg fremover? Har du noe eller god styrke i armene og lurer på om en håndsykkel er noe for deg? 

Å kjenne vinden i ansiktet, mens du suser fremover kan være helt fantastisk, og gi herlige sykkelopplevelser.  Det å sykle kan gi en følelse av frihet og selvstendighet. Sykling kan være god trening og gi god helseeffekt. Det kan også være morsomt å bruke sykkel i lek. 

For å kjenne på den gode følelsen, er det viktig at man velger en sykkel som passer sitt behov. Vi har satt opp 3 punkter for når en håndsykkel kan vurderes. 

En håndsykkel kan vurderes når:

  • Du har nedsatt balanse og forflytningsevne, og du har mer kontroll på overkropp enn underkropp 
  • Du har noe armfunksjon/ armstyrke 
  • Du har nedsatt funksjon/styrke i bein 

Det er også viktig å huske på at med en håndsykkel trenger du ikke full funksjon i armer og hender/fingre. Det finnes grepshansker eller håndtak som passer for deg med dårlig grep. Det kan også være litt tungt å sykle med en håndsykkel, derfor trenger du litt styrke i armer, mage og rygg. Ønsker du litt ekstra hjelp på veien, kan mange håndsykler fås med hjelpemotor, som kan gi god hjelp i bakker og på lengre sykkelturer. 

Det som er viktig å tenke på er at det ikke alltid er riktig å gå for en håndsykkel, selv om du har nedsatt funksjon eller styrke i bein. Noen ganger er det ønskelig å styrke beina, og da kan en trehjulsykkel være et bedre alternativ.

Mann på håndsykkel ved sjøen i solnedgang. Foto.

22.09.2021 | Solskinnshistorier

Håndsykkelen Comp CC er helt sjef!

Les mer

To voksne, en mann og en eldre dame sykler på en side-by-side Orthros tandemsykkel. De ser på hverandre og smiler. Ved siden av de er det en dam og noen blokker.

03.04.2024 | Nyttig informasjon

Prisforhandlede sykler med NAV

Les mer

Eldre dame sykler på trehjulssykkelen sin på brygga i Skien. Sola skinner og hun ser utover mot vannet.

16.09.2021 | Inspirasjon

Trehjulssykler for voksne

Les mer