Hopp til innhold
| Solskinnshistorier

Frihet og mestring på tre hjul

Mark Miller er en nypensjonert elektroingeniør på 63 år. Han har jobbet i databransjen og reist verden rundt i 35 år. Med seg på veien har han skaffet seg tre sønner og en kone. Nå har han landet i Norge sammen med familien sin, og nyter tilværelsen som endelig tillater tid til det han elsker mest; nemlig ski, golf og sykling.

Mark Miller har amputer begge beina, her sitter han i sin Scorpio FS. Foto

Diabetes og amputasjon

Som 17-åring fikk Mark påvist diabetes. Med mange og lange reiser i jobbsammenheng klarte han ikke å passe på kosthold og blodsukker, og tenkte ikke nevneverdig over dette før det gikk ordentlig galt. I 2009 måtte han amputere det venstre beinet, og i 2017 det høyre.

Hva har amputasjon med diabetes å gjøre?

Diabetes gir økt sjanse for nerveskader og dårlig blodsirkulasjon i beina, spesielt etter mange år med høyt sukkernivå i blodet. Høyt sukkernivå ødelegger nervene i føttene. Blodkarene kan bli innsnevret og blodsirkulasjonen der etter. Vevet i beina får for lite oksygen og næringsstoffer, og kroppens evne til å reparere sår reduseres. Risikoen for infeksjon blir også høyere med høyt sukkernivå i blodet. «I mitt tilfelle ble disse sårene så komplekse at begge beina måtte byttes ut med proteser», forteller Miller.

Sykkelen gir uante muligheter

I 1906 bygget Marks oldefar en hytte på Sjusjøen. Her nyter familien godt av de flotte ski- og sykkelmulighetene området byr på. «Jeg bestilte en Scorpion FS fordi jeg ønsket å sykle hjemme i Bærumsmarka og på de nydelige grusveiene på fjellet», forteller sykkelentusiasten.

Målet var også å komme i bedre form og være mer ute i naturen på egne premisser, men det viktigste sykkelen gir ham er de gode opplevelsene på tur med familien.

«Sykkelen gir meg en fantastisk frihetsfølelse og har lang rekkevidde. Den gir meg muligheten til å utforske steder jeg ellers bare kunne nådd med bil».

Mark Miller

Inspirasjonen henter han fra Markadatabasen der man finner utallige flotte sykkelruter i Oslo-området.

Mark Miller på en Scorpion med protese
Foto: Thorleif Bache Photo
Mark Miller slapper av på sykkelen
Foto: Thorleif Bache Photo

Fremtiden med sykling

I juni i år bestemte Mark seg for å legge PC´n på hyllen og bli pensjonist. Det betyr at han kan nyte tilværelsen som frivillighetsarbeider og syklist. «Jeg gleder meg til en fremtid med mye sykling».

Momentum

Mark er en driftig kar. Som pensjonist har han gått inn i styret i Momentum, en forening for amputerte og protesebrukere. Her inspirerer han nyamputerte ved å vise dem hvordan han mestrer sin aktive hverdag. «Sykkelen fungerer utrolig godt som inspirasjon for disse menneskene», forteller Mark. Det samme gjelder golf og ski.

Nylig arrangerte Momentum en sykkelcamp på Hjerkinn for amputerte og pårørende. De syklet 40 kilometer på én dag på to- og trehjulssykler med og uten motor. «Det var så fint å se hvordan gruppen holdt sammen takket være mekanikken og teknologien i syklene», oppsummerer han. Alle var med på sine egne premisser og hele gruppen fikk en god og minnerik opplevelse.

Mark Miller sitter på sin Scorpio FS. Svart-hvitt foto
Foto: Thorleif Bache Photo
En fornøyd eldre dame sykler på sin trehjulssykkel med to hjul foran på brygga i Skien.

15.09.2021 | Nyttig informasjon

Søk sykkel som forflytningshjelpemiddel

Les mer

Eldre dame sykler på trehjulssykkelen sin på brygga i Skien. Sola skinner og hun ser utover mot vannet.

16.09.2021 | Inspirasjon

Trehjulssykler for voksne

Les mer

Utsnitt av hjulene på en trehjulssykkel med to hjul fremme

15.09.2021 | Nyttig informasjon

Hvorfor to hjul foran på trehjulssykler?

Les mer