Hopp til innhold
| Fagartikler

Balansetrening for eldre – nøkkelen er aktivitet

Nøkkelen for å opprettholde balansen er å være i aktivitet. Har man først falt kan man bli redd for å falle, som igjen fører til at vi blir mindre aktive. Det blir en litt ond sirkel.

Utsnitt av føttene til en dame som står på ett ben på en treningsmatte

Hvorfor får vi dårlig balanse når vi blir eldre?

En av grunnene til at vi får dårligere balanse når vi blir eldre er at nervene på undersiden av føttene våre ikke lenger reagerer like kjapt. Disse nervene fungerer som et måleapparat og reagerer på trykk, skjevheter og liknende. De sender beskjeder til hjernen slik at vi kan tilpasse oss og holde balansen. Balansesenteret i hjernen og ørene virker også tregere enn når vi er unge.

Redsel reduserer funksjonsdyktigheten

Når man har dårlig balanse opplever man gjerne å falle, og når man har gjort det én gang blir man gjerne redd for at det skal skje igjen. Det fører igjen til at vi beveger oss mindre i frykt for fall og dermed blir mindre aktive som igjen gir enda dårligere balanse. Bedre balanse gir økt funksjonsdyktighet og dermed økt selvstendighet og bedre livskvalitet.

Når vi blir eldre får vi dårligere balanse. Dette er normalt og naturlig.

Det magiske ordet

Nøkkelen for å holde balansen i sjakk eller forbedre den er aktivitet. En tysk studie fra 2001 viste at systematisk styrke- og balansetrening blant eldre pasienter som hadde opplevd tidligere fall, reduserte antallet nye fall med 25 prosent. Balansetrening ga pasientene økt livskvalitet, økt mobilitet og redusert fallrisiko.

Balansetrening

Mange eldre med redusert balanse vil nyte godt av en ganske enkel sykkel med tre hjul. Balansetreningen tilpasses den enkeltes form og balanse. For noen kan det være nok å gå litt uten støtte eller litt mindre støtte enn til vanlig. Man kan forsøke å gå på ulike typer underlag, gå over hinder, snu og variere tempo og skittlengde. Dersom man bruker rullator vil det være sunt å få litt stående balanse- og gangtrening uten hjelpemidler. Det kan være svært nyttig å ha med seg en slektning eller venn slik at man slipper å være redd for å falle.

Hvordan trene balanse?

Balansen kan gjerne trenes i fem til ti minutter hver dag. Hvilke øvelser og hvor lenge avhenger av form, balanse og hva man føler seg komfortabel med. Begynn for eksempel med å stå på én fot så lenge du klarer. Sørg for å ha noe du kan støtte deg til dersom du mister balansen, slik som en vegg eller et møbel. Begynn med å støtte deg til veggen mens du løfter én fot. Når du føler deg trygg nok kan du prøve å slippe taket i veggen mens du fortsetter å holde foten oppe. Gjenta på det andre beinet. Ta tiden på hvor lenge du klarer å holde foten oppe. Gjør du dette hver dag vil du raskt se forbedring. Når du er klar for en større utfordring kan du prøve å gjøre det samme med lukkede øyne. Neste steg kan for eksempel være å strekke den løftede foten foran deg og senke den ned til bakken, bevege den bakover og sidelengs. Støtt deg til veggen når du må.

Aktivitet forlenger livet

Fysisk aktive eldre lever lengst, det er forskningen helt klar på. Aktivitet og trening styrker både muskler og skjelett og kan forebygge beinskjørhet. Det styrker og også vitale organer, samtidig som balansetrening forhindrer fall og dermed alvorlige skader.

Sykling med redusert balanse

Sykling er en super aktivitet for alle mennesker uansett alder og funksjonsnivå. For eldre vil sykling bidra positivt på alle måter og styrke musklene, skjelettet, organene og balansen, og på den måten gi økt livskvalitet. Det vil også gi frisk luft, endorfiner og mestring, hvilket gjør oss glade. Kan man ikke kjøre bil vil sykkelen også være et ypperlig transportmiddel.

Men det er ikke så lett å sykle når man har dårlig balanse. Derfor slutter mange å sykle når de blir eldre. Det er synd å gå glipp av en så flott aktivitet, noe man også kan unngå ved hjelp av en trehjulssykkel.

Det finnes nemlig en rekke spesialsykler for mennesker med ulike typer utfordringer, enten man er lam i beina, bare har litt redusert balanse, mangler et bein eller funksjon i et bein eller hva enn det måtte være. Vi i Bano Life kan tilpasse sykler til alles behov uansett alder og funksjon. For mennesker med redusert balanse velger man ofte en trehjulssykkel for voksne.

Eldre dame sykler på trehjulssykkelen sin på brygga i Skien. Sola skinner og hun ser utover mot vannet.

16.09.2021 | Nyttig informasjon

Trehjulssykkel for deg med redusert balanse

Les mer

Mann trener i stua ved hjelp av digital rehabilitering

16.09.2021 | Fagartikler

Fysisk aktivitet for eldre – trening forlenger livet

Les mer

Illustrasjon forsidebilde hjelpemiddel

04.10.2021 | Nyttig informasjon

Søke om et hjelpemiddel via NAV eller kjøpe selv?

Les mer