Hopp til innhold
| Inspirasjon

Trehjulssykler for voksne

Visste du at det finnes elektriske trehjulssykler for voksne? I tillegg kan mange voksne som har behov for en trehjulssykkel ha rett til å få sykkelen via NAV (mot en egenandel).

Eldre dame sykler på trehjulssykkelen sin på brygga i Skien. Sola skinner og hun ser utover mot vannet.

Kan man ikke sykle på en vanlig tohjulssykkel på grunn av sykdom, problemer med balanse og/eller bevegelighet eller annet, er en trehjulssykkel for voksne et godt og trygt alternativ. Det finnes vanlige, tradisjonelle trehjulssykler med to hjul bak, men det mange ikke vet er at det finnes en rekke andre alternativer som er utformet på mange ulike måter. Det finnes en sykkel for enhver, med alle slags behov. De kan også spesialtilpasses med ulike typer støtter og fikseringer, pedaler, seter og mye annet.

For å finne den beste løsningen er det nyttig å forhøre seg med andre i samme situasjon og flere leverandører. Det er lurt å prøve noen alternativer og finne ut hvilken som føles mest riktig for deg. Disse syklene kan man også ofte få innvilget av NAV, enten som et aktivitetshjelpemiddel eller som et forflytningshjelpemiddel.

Tradisjonell trehjulssykkel med to hjul bak og ett i front – høy sittestilling

Den tradisjonelle sykkelen med tre hjul er en sykkel med to hjul bak og ett forhjul. Hvor syklisten sitter ganske likt som på en tohjulssykkel. Pedalene sitter rett under deg og setet sitter relativt høyt. Personer som har syklet på to hjul tidligere vil oppleve krengningen som den største forskjellen ved en tradisjonell trehjulssykkel. Den lener seg ikke i svingen og det vil kunne ta litt tid å bli vant med sykkelen. Noen får følelsen av at de kan falle med sykkelen når de skal svinge.

Noen trehjulssykler er utstyrt med differensialaksel som gjør de enklere å manøvrere. Dette betyr at begge bakhjulene trekker samtidig mens du tråkker.

Eldre mann iført t-skjorte og bukse sykler på veien på en tradisjonell trehjulssykkel.

Trehjulssykler med to hjul foran og ett bakhjul

Trehjulssykler med to hjul foran er sykler som gir bedre stabilitet og trygghet til den som sykler. To hjul foran gjør at man til enhver tid har full kontroll på sykkelens bredde og en slipper å risikere at et hjul forsvinner utenfor en fortauskant. To hjul foran gjør det også enkelt å passere smalere partier, da man hele tiden har full kontroll over bredden på sykkelen. Flere varianter av disse trehjulssyklene for voksne krenger slik som en vanlig tohjulssykkel og “legger seg” i svingen. Det føles ganske likt som å sykle på en tohjulssykkel, samtidig som man føler seg trygg og stabil.

Andre typer sykler med tre hjul for voksne

Det finnes en rekke andre typer trehjulssykler for voksne. Bland disse finner du trehjulssykler med dreibart sete, sitte- og liggesykler og håndsykler. Dette er sykler hvor setene gir enda bedre komfort.

Hvordan anskaffe en trehjulssykkel for voksne?

Hvordan får man egentlig tak i en trehjulssykkel for voksne som ikke finnes i en vanlig sportsbutikk?

1. juli 2014 ble “AKT26” iverksatt. AKT26 er ordningen for aktivitetshjelpemidler til de over 26 år. Er du over 26 år havner du innenfor denne ordningen, uansett om du er 26 eller 100 år. Det vil si at du kan få aktivitetshjelpemidler gjennom NAV. Vi har skrevet mer om prosessen og hvordan man går frem i artikkelen Aktivitetshjelpemidler – kjenner du rettighetene dine? Det kan være lurt å sette seg litt inn i ordningen slik at man kjenner rettighetene sine.

Noen har også rett på en sykkel som et forflytningshjelpemiddel. De som ikke lenger har bil eller elektrisk rullestol kan ha rett på dette. Fordelen med å søke om sykkel som forflytningshjelpemiddel er at man da slipper egenandelen.

Det er også slik at en del sykler er prisforhandlet med NAV, mens andre ikke er det. Når hjelpemidler er prisforhandlet (på rammeavtale) er det NAVs foretrukne produkter. Du kan også lese mer om prisforhandlede sykler i Hjelpemiddeldatabasen. Kontakt oss eller NAV for veiledning og spørsmål.

Digitale demonstrasjoner av våre sykler

Vi har laget filmer der produktsjef Mads Randem viser frem én og én sykkel i sin helhet, og små snutter der han tar for seg enkeltfunksjoner. Ta en tur innom vår YouTube-kanal dersom du er interessert i å se filmer av syklene våre. Her er et lite utvalg:

Demonstrasjon av trehjulssyklene Viktor/Viktoria
Demonstrasjon av liggesykkelen Scorpion
Demonstrasjon av håndsykkelen Praschberger Comp CC
Demonstrasjon av trehjulssykkelen Cortes
Dame og mann på sykkeltur med sittesykler til et tjern

16.09.2021 | Nyttig informasjon

Aktivitetshjelpemidler – kjenner du rettighetene dine?

Les mer

En fornøyd eldre dame sykler på sin trehjulssykkel med to hjul foran på brygga i Skien.

15.09.2021 | Nyttig informasjon

Søk sykkel som forflytningshjelpemiddel

Les mer

Eldre dame sykler på trehjulssykkelen sin på brygga i Skien. Sola skinner og hun ser utover mot vannet.

16.09.2021 | Nyttig informasjon

Trehjulssykkel for deg med redusert balanse

Les mer