Hopp til innhold
| Nyttig informasjon

Trygge og selvstendige toalettbesøk med Bano vendbart toalett

Både erfaring og forskning viser at et tilpasset og vendbart toalett kan bety betydelig mindre behov for hjelp ved toalettbesøk og personlig pleie. De aller fleste ønsker å klare seg selv på badet, det er tross alt vårt mest private rom. Bano vendbart toalett (BVT) er utviklet gjennom forskning, testing og tilbakemeldinger fra brukerne. Det tilpassede og vendbare toalettet bidrar til at du i større grad kan klare toalettbesøkene selv (eller med minimal hjelp). Som igjen fører med seg at du selv kan bestemme når du vil bruke toalettet. En selvfølge for mange, men ikke for alle.

Et lite, men lyst baderom med vask, dusj og et vendbart toalett.

Tilgjengelig også på små bad

BVT er et unikt toalett fordi det tilpasser seg deg, ikke omvendt. Mange lever i dag i boliger med små bad. Der det å kunne snu seg rundt i en rullestol på begge sider av toalettet ikke er mulig. Det tradisjonelle HC-baderommet med store avstander har også vist seg å gi større belastning grunnet behovet for flere forflytninger. Mindre avstand mellom nødvendige støttepunkt gir økt trygghet.

Det er her BVT egner seg aller best. Den vendbare toalettskålen senker behovet for kvadratmeter på badet ved at rullestolbrukere kan vende toalettet og plassere stolen ved siden av. Når du sitter på toalettet, kan du enkelt vende den til ene siden for å få tilgang til vasken og den andre siden for å dusje. Den vanlige prosedyren for å tilpasse et bad til mennesker med nedsatt funksjonsevne er dyre og kostbare ombygginger for å utvide badet. Det slipper du altså med BVT.

«Det er ingen selvfølge at jeg skal klare meg selv på badet»

Gunnar har vært en aktiv terrengsyklist hele livet. For ett år siden gikk det galt da han falt og landet på sykkelen fra en forholdsvis stor høyde. Han skjønte det med en gang han landet.

At Gunnar med brukket rygg ruller rullestolen inn på badet, inn i sitt private tilrettelagte bad tar han ikke som en selvfølge. Det er et lite bad med do, dusj og vask, hvor han nå klarer seg helt selv. Med BVT er alle funksjonene tilrettelagt for at han skal kunne være mest mulig selvstendig. Han får plass til rullestolen og kan selv forflytte seg over til toalettet. Han forflytter seg, ved å tilpasse toalettets høyde og dermed forflytter han seg ned på toalettet og tilbake, ned i rullestolen.

Fordi toalettsetet kan vendes rundt, kan han vende seg mot det han ønsker og får enkel tilgang også til vask og dusj. Toalettet har i tillegg spyl/tørk funksjoner som han og hele familien setter stor pris på.

Redusert belastning og økt trygghet for både deg og pleierne

BVT vil gi redusert belastning og økt trygghet, også for deg som er avhengig av assistanse ved toalettbesøk. Toalettets vendbarhet og funksjoner vil ikke bare redusere belastningen for deg, men også for assistent og pleier, ved at det tilpasser seg forflytningene og gir lettere tilkomst. Mange opplever det at ryggstøtten følger med rundt når en vender setet som en stor fordel, som igjen fører til behov for mindre assistanse og færre uhell.

Tåler vann

Toalettet tåler vann og kan stå helt i nærheten av dusjen (tåler montering i baderomssone 1). Dette er ofte en utfordring med mindre bad, da mange toaletter ikke tåler dette.

BVT er også utviklet slik at du faktisk kan sitte på toalettet mens du dusjer.

Enklere forflytning

Vendefunksjonen sammen med hev- og senkefuksjonen krever færre forflytninger på badet og gjør forflytningen fra rullestol/rullator smidigere. Funksjonene gjør at du enkelt kommer deg på og av toalettet. Du kan også vende toalettet mot vasken og på den måten kan du vaske hendene mens du fortsatt sitter trygt og godt.

God hygiene

BVT hjelper deg å opprettholde god hygiene. Vendefunksjonen gjør at du slipper å forflytte deg over i rullestolen før du har fått vasket hendene. Spyle- og tørkefunksjonen kommer også godt med.

Brukervekt

BVT har en maks brukervekt på 180kg.

Mindre behov for assistanse

Når baderommet oppleves som tryggere og blir mer tilgjengelig, opplever flere at de i større grad klarer sine toalettbesøk på egenhånd.

Forbedret hverdag

BVT minsker behovet for forflytninger i forbindelse med toalettbesøk og dermed også behovet for assistanse. Det gir brukerne en bedre hverdag med økt selvstendighet og verdighet.

Søk om Bano vendbart toalett

Er du nysgjerrig på om BVT kan være noe for deg, og om det er mulig å installere på ditt baderom? Da kan du kontakte ergoterapeuten i din kommune eller snakke med en av våre fagkonsulenter. Vi hjelper deg å vurdere mulighetene og i prosessen med å søke om et Bano vendbart toalett gjennom NAV.