Hopp til innhold
| Inspirasjon

Sikring av barn og ungdom i bil

Barn med nedsatt funksjon kan ha behov for spesialtilpasninger i bil. For eksempel bilsete med utvidede funksjoner i forhold til de man finner i vanlig handel. Urolige barn kan også ha behov for spesialtilpasninger, blant annet sikringsseler.

Mamma setter sønnen inn i et bilsete

Sikring i bil er viktig

Sikring skal være i overensstemmelse med lover og regler. Sikringen må være dimensjonert for den vekten passasjeren eller lasten har i virkeligheten når en kollisjon forekommer. Alt og alle som ikke er boltet fast i en bil, må sikres.

Hvis et barn veier 15 kg og sitter i en bil som krasjer i 50 km/t, oppleves krasjen som om barnet har en vekt på 750 kg. I 70 km/t vil vekten oppleves som 1000 kg!

Trygg Trafikk

Sikring av barn med fysiske funksjonsnedsettelser

Det finnes ulike årsaker til at barn med funksjonsnedsettelser trenger spesialtilpasning av barnesete i bil. Dette kan være redusert muskelkraft, feilstillinger, tonusforstyrrelser m.m.

Ved muskelsvakhet klarer kroppen kanskje ikke å holde seg oppe mot tyngdekraften. Redusert hodekontroll eller andre utfordringer vil kunne føre til dårlig sittestilling. Barnet klarer ikke å korrigere sittestillingen eller forberede kroppen på for eksempel svinger og oppbremsing. Barnet bruker unødvendig mye energi og viser misnøye på ulike måter. Det alvorligste er at barnet blir sittende feil i forhold til sikkerhetsbeltet og er utsatt for uheldige konsekvenser hvis en kollisjon oppstår.

For barn med nedsatt funksjon, kan det være behov for:

  • Flere justeringsmuligheter i bilsetet enn det som er vanlig (tilt, ryggregulering)
  • Flere støtteanordninger enn vanlig (ekstra puter mm.)
  • Seter med bedre festeanordninger enn vanlig (f.eks. 5-punktssele)
  • Seter med høyere maks-brukervekt enn vanlig
  • Trykkavlastning

I praksis bør alle barn sikres i barnesete/beltestol frem til de er 10-12 år, men det viktigste er høyde/vekt. Se mer om regelverk lengre ned. For barn med fysisk nedsatt funksjon, bør det foreligge vurdering av funksjonsnivået opp mot den alder barnet har i forhold til sin motoriske utvikling – og ikke den alderen barnet har i forhold til fødselsdato. Dette vil gi utgangspunkt for korrekt vurdering av utstyr og tilpasninger.

NAV dekker ikke seter som kan fås kjøpt i vanlig handel. Dersom barnet har spesielle behov, kan NAV støtte spesialtilpasninger/spesialtilpassede barneseter.

Gutt i KidsFlex bilstol fra Bardum

Sikring for urolige barn

Spesialtilpassede seter bør prøves som første alternativ. Utover dette finnes det spesielle sikringsseler som i utgangspunktet er ment for urolige barn (og voksne) som kommer seg ut av 3-punktsbeltet under kjøring, og kan skape trafikkfarlige situasjoner for seg selv og andre.

Halvparten av barna feilsikres!

Det er påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye, eller over 36 kilo tunge. Barn skal bruke beltestol til de er minst 135 cm høye, men det finnes godkjente beltestoler som kan brukes frem til barnet er 150 cm høy, uten vektgrense. Når barna vokser ut av beltestolen, ofte ved 150 cm høyde, bør de gå over til bilpute frem til de blir 150 cm eller 36 kg. Både bilpute og sete må brukes sammen med bilens trepunktsbelte. Dersom det fortsatt er behov for ekstra støtte, er dette mulig ved hjelp av spesialtilpassede bilseter.

OBS! Barn under 140 cm må ikke plasseres i et forsete med airbag som ikke er koblet ut.

Kilde: tryggtrafikk.no

Sophie sitter i et Hero XL bakovervendt spesialtilpasset bilsete.

27.05.2024 | Inspirasjon

Når skal man velge et spesialtilpasset bilsete?

Les mer

Sitski-kjøring i alpinbakken med ledsager

08.11.2022 | Nyttig informasjon

Prisforhandlede akebrett og sitski

Les mer

Gutt i Safety Sleeper blå seng med åpen luke i enden

21.09.2021 | Solskinnshistorier

Sengen som forandrer liv

Les mer