Hopp til innhold
| Inspirasjon

Når skal man velge et spesialtilpasset bilsete?

Bilseter fra vanlig handel er trygge og komfortable for de fleste, men barn med fysiske funksjonsnedsettelser trenger ofte litt ekstra tilpasning. Dette kan de få i et spesialtilpasset bilsete. Det rette setet for barnet gir blant annet økt sikkerhet for både passasjer og fører.

Sophie sitter i et Hero XL bakovervendt spesialtilpasset bilsete.

Hvem trenger et spesialtilpasset bilsete?

Dersom barnet ditt har utfordringer som gir behov for støtte i sittende posisjon hjemme, i barnehagen eller på skolen, trengs det også i bilen. Å sitte i en bil som beveger seg gir ekstra utfordringer med hensyn til å holde stabiliteten for enhver, noe som ofte er en enda større utfordring for mange med fysiske funksjonsnedsettelser. Da kan et spesialtilpasset bilsete være nødvendig å ha.

Hvorfor velge et spesialtilpasset bilsete?

Redusert tonus, feilstillinger, nevrologiske utfall og uro, kan avhjelpes på forskjellige måter.

 • Ekstra støtte
  • Gode, justerbare sidestøtter gir muligheten for en god sittestilling, og kan være med å forebygge skjevstillinger. Slike kroppsnære sidestøtter finner man ikke i seter i vanlig handel. I bilen er dette ekstra viktig.
 • Tilt
  • Spesialtilpassede bilseter kan leveres med regulerbar tilt og ryggvinkel, som gir mulighet for å tilte setet opp i fremkant. Tilt og bakoverlent rygg gir en mer hvilende sittestilling der brukeren ikke trenger å bruke krefter på å holde kroppen og hodet oppe. Dette gir også mulighet for en mer variert sittestilling med tanke på trykkpunkter. Tilten i setet gir også hoftene en god bøy, slik at barnet/ungdommen sitter mer stabilt med bekkenet i setet.
 • Større spesialtilpassede bilseter
  • Når et barn med funksjonsnedsettelser vokser ut av barnebilsetet og det er naturlig å bytte til beltestol, er det ikke alltid det gir tilstrekkelig støtte og sikring. Derfor finnes det bilseter tilsvarende de som er for små barn, men med en langt høyere maksimal brukervekt opp til hele 75 kg.
 • Dreieplate (svingbart sete)
  • Det er tungt og kronglete å plassere et stort barn eller en ungdom i et bilsete. Derfor er det viktig å ha et spesialtilpasset sete med rotasjon i basen. Dreieplaten gjør det mulig å vri hele setet mot døren slik at man kan plassere brukeren riktig for så å vri setet riktig vei.

Husk at fempunktsselen IKKE er et sikkerhetsbelte, men fester og posisjonerer barnet i setet, og passer på at det sitter korrekt i forhold til sikkerhetsbeltet i bilen. Sikkerhetsbeltet må ALLTID benyttes sammen med fempunktsbeltet, da det fester setet og barnet. Isofix kan ikke ta vekten alene i en krasj.

Gutt sitter i bilsetet sitt og smiler

Energiøkonomisering

Ved redusert sittestabilitet, bruker en kropp mye energi på å holde seg oppe og holde balansen i et bilsete uten nok støtte. Det oppleves som utmattende og utrygt for barnet/ungdommen. Et behagelig sete med god støtte gir barnet/ungdommen mulighet til å bruke energien sin på fine og morsomme ting istedenfor.

Oline smiler mens hun ser mot fotografen. Hun sitter i bilen i spesialbilsetet Starlight reha

Isofix

De spesialtilpassede setene med tilt, dreieplate og fempunktssele fås med Isofix eller sikkerhetsbøyle avhengig av hva man trenger. Det er unikt å kunne kombinere disse funksjonene, og det finnes ikke i vanlig handel.

Sjåførens ansvar

Som sjåfør har du et stort ansvar. Undersøkelser viser at én av fire føler seg usikre med barn i bilen. Urolige og misfornøyde barn kan skape utrygge og stressende situasjoner der sjåføren mister konsentrasjonen som følge av forstyrrelser, støy og usikkerhet. Dermed er det uhyre viktig å plassere barnet i et bilsete som gjør kjøreopplevelsen trygg og behagelig for alle i bilen.

Hvorfor er spesialtilpassede bilseter dyrere enn vanlige bilseter?

Spesialtilpassede bilseter må bestå en krasjtest for å bli godkjent for bruk i Norge. Disse testene er svært kostbare og gjør dermed at prisen på setene blir høyere. Det selges dessuten veldig få slike bilseter sammenliknet med antallet vanlige bilseter på verdensbasis, hvilket også presser prisene oppover. Dette gjelder alle typer hjelpemidler fordi de aller fleste hjelpemidler lages i små kvanta og må tilpasses hver enkelt bruker.

Mitt barn kan ha behov for et spesialtilpasset bilsete – hvordan går jeg frem?

Snakk med barnets fysio- eller ergoterapeut. Vedkommende vil kunne vurdere behovet og hjelpe dere videre med søknad til NAV og utprøving. Du kan også lese mer om hvordan man søker eller kjøper hjelpemidler eller ta kontakt med oss.

Mamma setter sønnen inn i et bilsete

06.06.2023 | Inspirasjon

Sikring av barn og ungdom i bil

Les mer

Gutt i Safety Sleeper blå seng med åpen luke i enden

21.09.2021 | Solskinnshistorier

Sengen som forandrer liv

Les mer

Mor og sønn på tur - terrengvogn med elektrisk hjelpemotor.

13.04.2022 | Fagartikler, Inspirasjon, Nyttig informasjon

Alle barn har rett til aktivitet

Les mer