Hopp til innhold
| Nyttig informasjon

Fly med Eloflex elektriske rullestoler

Eloflex elektriske rullestoler er geniale å ha med på tur. Disse lette, sammenleggbare elektriske rullestolene har flygodkjente batterier. Det gjør at de aller fleste flyselskaper tillater å ha de med på flyet. Hvor langt inn på flyplassen du får kjøre rullestolen din, varierer. Noen steder kan du ha den med deg helt til gaten, mens andre steder må du levere den før du går igjennom sikkerhetskontrollen. Skal du ut å reise anbefaler vi at du leser igjennom dette først. Her beskrives regelverket og våre egne erfaringer.

Vi ser to damer som sitter på en restaurant på Gardermoen flyplass. I bakgrunnen ser vi et fly som står parkert. Den eldre damen sitter i en rullestol. På bordet har de hver sin hamburger. De er kledd i olabukser og sommerlige overdeler.

Elektriske rullestoler på fly

Internasjonale bestemmelser slår fast at elektriske rullestoler og andre hjelpemidler som brukes av personer med en funksjonsnedsettelse skal transporteres som innsjekket bagasje på fly.

De aller fleste flyselskaper retter seg etter de internasjonale reglene fra IATA. Du kan lese mer om reglene litt lengre ned i teksten. Det er verdt å nevne at det er opp til hvert enkelt flyselskap og tolke/bruke regelverket slik de ønsker. Til syvende og sist er det piloten som bestemmer. Det er viktig at man undersøker reglene for hvert enkelt flyselskap før du bestiller billett.

Dame tar elektrisk rullestol ut av bagasjerommet på en bil. Hun har på seg orange genser og olabukse.

Enkel å ha med seg på reise

Også reisen til flyplassen går lekende lett med Eloflex. Den elektriske rullestolen legges raskt sammen og kan ligge i bagasjerommet på en vanlig bil og i taxi.

Bevegelsesfrihet på ferie

Eloflex gjør det mulig å ferdes og komme seg rundt, også på ferie.

Brukes inne og ute på reisen

Når du ankommer reisemålet er det godt å vite at stolen kan benyttes både inne og ute. De store dekkene og den kraftige motoren gjør også at el-stolen kommer seg opp bratte bakker og du kan ferdes over ujevne overflater.

Her er fremgangsmåten for å reise med din elektriske rullestol:

  • Når du booker din reise er det viktig at du opplyser om at du skal ha med en elektrisk rullestol. Du kommer til å få flere oppfølgingsspørsmål fra flyselskapet som du må svare på. Det kan gjelde størrelse og vekt på stolen. Hvilken type batteri og effekten av disse.
  • Når du ankommer flyplassen henvender du deg til innsjekkingsskranken som vanlig. De kontakter flyplassens assistanseservice om du trenger det. Etter innsjekk tar du med din Eloflex til spesialbagasje der de tar imot stolen for videre transport. Vi anbefaler at du pakker inn rullestolen i Eloflex transporttrekk eller lignende for å beskytte stolen.
  • Ha gjerne bekreftelsen for at rullestolen er flygodkjent med deg eller lett tilgjengelig.

Dette sier reglene om det å fly med elektriske rullestoler

De aller fleste flyselskap retter seg etter de internasjonale reglene for IATA (Dangerous GOD Regulations) når det gjelder restriksjoner for transport av elektriske rullestoler på fly. Disse reglene sier følgende i siste utgave (Edition 58):

  • For at en elektrisk rullestol skal være tillatt å ta med på fly, må produktets batterier være flygodkjente.
  • Det finnes en begrensning på hvor stor effekt batteriene kan ha for å ta de med på fly. Ifølge IATAs regler (2.3.2.4) kan man ta med ett batteri på max 300 wh samt ett reservebatteri på max 300wh. Batteriene i Eloflex elektriske rullestoler er 240 wh per stykk.
  • De fleste flyselskap lar begge batteriene sitte på stolen, men i noen tilfeller vil man at ett av de tas ut (det som regnes som reservebatteri). I noen tilfeller har flyselskapet bedt brukeren ta ut begge batteriene. En instruksjon på hvordan du tar ut batteriene finner du i bruksanvisningen. Dersom du tar ut ett eller begge batteriene og tar de med som håndbagasje sier reglene at batterienes kontakter må være beskyttet mot kortslutning. Du gjør dette enklest ved å dekke kontaktene på respektive batteri med en tape (type sølvtape).

Flyselskapene har rett til å tolke reglene på sin måte, og til og med ha egne regler. Derfor er det viktig at du kontakter flyselskapet du skal benytte i god tid før reisen starter, så får du vite hvilke regler som gjelder den aktuelle reisen.