Hopp til innhold
| Solskinnshistorier

En ny generasjon rullestoler

For to år siden måtte Synnøve amputere begge beina, men lysten til å reise, shoppe og gå turer er der fortsatt. Med den elektriske rullestolen Eloflex er ikke dette noe problem.

Synnøve kjører i sin Eloflex elektriske rullestol med solbrillene på og veska i fanget. Hun kjører i et boligområde med blokker.

Det er to år siden Synnøve (73) fikk livet snudd på hodet. En infeksjon i et sår på beinet førte til sepsis i hele kroppen, og det hele endte med at hun måtte amputere begge beina. 

– Jeg har alltid levd et aktivt liv og var blant annet veldig glad i å spille golf. Dette hadde jeg stor glede av, men nå er det slutt på golfspillingen.

Synnøve kjører rundt i en elektrisk rullestol inne på en restaurant. Hun smiler, med solbrillene på hodet og vesken på siden. Bak henne ser du baren, og foran i bildet står et vinglass.
ENKEL Å TA MED: – Eloflex er enkel å ta med i bilen, og den gjør at jeg lettere kan komme meg ut på kafé og turer, sier Synnøve.

Mye stillesitting

Etter å ha kommet seg etter sykehusoppholdet, fikk Synnøve en manuell rullestol og en stor elektrisk rullestol. Hun så imidlertid raskt behovet for en mer mobil og lett elektrisk rullestol. 

– Med manuell rullestol er jeg jo avhengig av at noen kan trille meg, og det er ganske tungt å trille en rullestol. Det ble derfor lite trilling og mye stillesitting, og da blir det heller ikke så mange opplevelser, sier hun. 

Tilpasset rullestolen

Da Synnøve kontaktet oss i Bano Life fikk hun raskt besøk av vår ergoterapeut og fagkonsulent Beate Deacon. Beate vurderte behovet til Synnøve sammen med ergoterapeuten i kommunen. Når de hadde funnet en stol som passet, fikk hun tilpasset denne slik at den passet perfekt for henne. 

– Jeg er venstrehendt og trengte derfor joystick på venstre side i stedet for høyre. Dette ordnet Beate raskt, slik at jeg kunne ta rullestolen i bruk. 

Søkes via ergoterapeuten

Selv om Eloflex også passer godt for Synnøve og andre med amputerte bein, er hovedmålgruppen personer med nedsatt gangfunksjon. De fleste får Eloflex innvilget gjennom NAV etter å ha søkt via ergoterapeuten i kommunen eller bydelen de bor i. 

– Brukeren melder inn ønske om elektrisk rullestol, og så vil ergoterapeuten vurdere hva slags stol som kan være riktig. Det finnes noen ulike varianter, sier ergoterapeut Beate. 

Hvis ergoterapeuten mener Eloflex er beste alternativ for brukeren, sendes det inn en søknad til NAV, og da er det den enkeltes forhold som er avgjørende for om søknaden innvilges. 

– For det første skal brukeren ha nedsatt eller ingen gangfunksjon. Vedkommende kan kunne gå, men det handler om distanser. Videre skal brukeren ha behov for en elektrisk drevet rullestol, fordi han eller hun ikke har anledning til å bruke egen kraft på en manuell rullestol, sier hun. 

I tillegg skal brukeren ha behov for å ta med den elektriske rullestolen på et annet transportmiddel. 

Viktig hverdagsdeltagelse

For mange åpner Eloflex muligheten for å få tilbake deler av hverdagen som de har savnet. 

– Så langt har man dekket disse menneskenes problem veldig kategorisk, ved at de enten må ta seg frem med en stor elektrisk rullestol de kjører fra hjemmet eller med manuell rullestol, sier Beate. 

Disse hjelpemidlene dekker mange behov, men det er fortsatt enkelte situasjoner som er utfordrende. 

– Kanskje har du lyst til å gå på museum med venninnene dine. Da trenger du en elektrisk rullestol som hjelper deg rundt i etasjene, og dette lar seg gjøre med en liten stol som Eloflex.

Hverdagsdeltagelse er utrolig viktig for oss mennesker, sier hun. 

Lett å løfte

Synnøve har også en stor elektrisk rullestol, og selv om denne fungerer godt inne og til butikken, har den sine begrensninger. Den nesten 200 kg tunge stolen er altfor stor til å ta med seg rundt i bil, og hun blir derfor veldig bundet til stedet stolen befinner seg. 

– En stor fordel med Eloflex er at den lett kan tas med i bilen. Vil jeg ta en tur til Bygdøy, kan den enkelt legges i bagasjerommet. Så tar jeg den bare ut og kjører rundt selv når jeg kommer frem.

Stolen kan også deles i to, slik at den ikke veier så mye for dem som skal løfte den inn i bagasjerommet for henne. 

Godt å komme seg ut

Med Eloflex blir det turer både på Bygdøy, i Frognerparken og andre steder i Oslo. Gjerne sammen med gode venninner, som går ved siden av mens Synnøve triller. 

– Dette syns jeg er veldig hyggelig, og det er godt å komme seg ut. Uten Eloflexen hadde det nok blitt veldig mye mer stillesitting inne. 

Den elektriske rullestolen er også med til hytta på Tjøme hvis hun ser at hun trenger den der, og nylig hadde hun den med til Frankrike. 

– Det er ikke noe problem å ha med rullestolen på fly heller. Jeg kjører selv til gaten, og så deles den i to og pakkes i flyet, sier hun. 

Når flyet lander, får Synnøve stolen tilbake ved gaten, og kan selv kjøre rundt på flyplassen. 

– Og i Frankrike er den for eksempel perfekt å ha med seg på shoppingturer, sier hun. 

Nærbilde av hånden til Synnøve som holder på joiyticken til en elektrisk rullestol.

BYTTET SIDE: Ergoterapeut og fagkonsulent Beate Deacon hjalp Synnøve med å flytte joysticken slik at den passer bedre for henne som er venstrehendt.

Dame tar elektrisk rullestol ut av bagasjerommet på en bil. Hun har på seg orange genser og olabukse.

ENKEL Å LEGGE SAMMEN: Når rullestolen er lagt sammen tar den liten plass, og du får den fint med deg i bagasjerommet på bilen. Eloflex er også godkjent for å ha med på fly!

Senker terskelen

Vi i Bano Life leverer hjelpemidler til NAV, privatpersoner og institusjoner. 

Eloflex er en ny generasjon elektriske rullestoler. Målet er å tilby et lett alternativ i hverdagen, som er enkel å ta med seg i en vanlig bil og på reise.

Smart teknikk og unike egenskaper gjør Eloflex til markedets mest anvendelige rullestol. 

– For mange er terskelen for å ta i bruk hjelpemidler høy, men terskelen senkes litt når man kan velge en elektrisk rullestol som er så lite ruvende som Eloflex.  

Vegard Løkken, Salgssjef Bano Life

Søk om Eloflex elektrisk rullestol hos NAV

Er du nysgjerrig på om Eloflex rullestolen kan være noe for deg? Da kan du kontakte ergoterapeuten i din kommune eller snakke med en av våre fagkonsulenter. Vi hjelper deg å vurdere mulighetene, enten for privat kjøp eller ved å søke om den via NAV.